Electorala 2014
Aplicatia perfecta de lifestyle in Moldova
15:59, 27 Februarie 2014
, PRO TV

ANALIZA: Crimeea, centrul intereselor strategice ale Rusiei. De ce este Peninsula motiv de disputa intre Kiev si Moscova


Noul punct fierbinte in criza din Ucraina, Peninsula Crimeea reprezinta centrul intereselor strategice ale Rusiei, care si-a asigurat influenta asupra Caucazului si vestului Europei prin Flota Marii Negre si baza militara de la Sevastopol, unde sunt dislocati 10.000 de soldati rusi, noteaza Mediafax.

Republica autonoma in cadrul Ucrainei, peninsula Crimeea este situata in sudul tarii, intre Marea Neagra si Marea Azov, si este separata de Rusia la est prin stramtoarea Kerci.

 

Tarii rusi si elita sovietica obisnuiau sa-si petreaca vacantele pe litoralul din sudul peninsulei, care ramane si in prezent un punct de atractie pentru turisti, iar, in ultima vreme, a trezit interesul investitorilor, relateazaBBC News Online.

 

Anexata de Imperiul rus in 1783, in timpul domniei imparatesei Ecaterina cea Mare, Crimeea a ramas in componenta Rusiei pana in 1954, cand a fost transferata Ucrainei de liderul sovietic Nikita Hrusciov.

 

Etnicii rusi sunt majoritari in Crimeea, in timp ce ucrainenii reprezinta un sfert din populatie, iar tatarii musulmani aproximativ 12 la suta.

 

Aflata mai multe secole sub influenta greaca si romana, Crimeea a devenit in 1443 hanat al tatarilor, iar ulterior a intrat sub protectoratul Imperiului Otoman.

 

Teritoriul a fost centru al ambitiilor imperiale rivale inca din secolul al 19-lea, ceea ce a provocat Razboiul din Crimeea, cand Marea Britanie si Franta au trimis trupe in peninsula, pentru a stopa extinderea influentei Rusiei in Balcani.

 

- Eternul motiv de disputa intre Kiev si Moscova


Avand statut de republica autonoma in cadrul Rusiei dupa Revolutia bolsevica, Crimeea a fost ocupata de nazisti la inceputul anilor 1940. Ulterior, tatarii din Crimeea au fost acuzati de colaborare de Stalin si deportati in masa in Asia Centrala si Siberia, in 1944. Multi dintre ei nu au supravietuit, noteaza BBC Online. Dupa prabusirea Uniunii Sovietice, tatarii au fost lasati sa revina in Crimeea. Un sfert de milion de tatari s-au intors in peninsula la inceputul anilor '90, intr-un moment in care Ucraina independenta se confrunta cu o rata crescuta a somajului, iar conditiile de viata reprezentau o problema pentru toti cetatenii tarii.

 

Reintoarcerea tatarilor a provocat tensiuni si proteste legate de retrocedarea proprietatilor, tema fiind in continuare un motiv de disensiuni in Crimeea.

 

Pe de alta parte, dupa ce Ucraina si-a declarat independenta, politicienii reprezentand comunitatea rusa din Crimeea au urmarit desprinderea de sub autoritatea Kievului si au consolidat legaturile cu Rusia, printr-o serie de masuri declarate neconstitutionale de autoritatile din capitala.

 

Pentru a pune capat acestor tendinte separatiste, Kievul a prevazut clar in 1996 in Constitutie ca peninsula are statutul de republica autonoma, reafirmand insa ca legislatia din Crimeea trebuie sa fie in conformitate cu cea ucraineana.


Astfel, Crimeea are propriul Parlament si Guvern, care are competente doar in domeniul agriculturii, infrastructurii publice si turismului.

 

Dovada a permanentelor tensiuni intre comunitatile din Crimeea, tatarii au un Parlament propriu, dar neoficial, numit Mejlis, care promoveaza drepturile si interesele etnicilor din regiune.

 

O importanta baza navala, portul Sevastopol gazduieste Flota rusa a Marii Negre din perioada URSS. Dupa prabusirea URSS, Flota a fost divizata intre Rusia si Ucraina.

 

Prezenta Flotei ruse la Sevastopol a reprezentant un permanent motiv de tensiune intre Rusia si Ucraina.Astfel, in 2008, Ucraina, condusa in acel moment de presedintele prooccidental Viktor Iuscenko, a cerut Rusiei sa nu foloseasca Flota rusa de la Marea Neagra in conflictul din Georgia.

 

De asemenea, un alt episod tensionat a fost legat de acordul privind stationarea Flotei la Sevastopol. Kievul si Moscova au semnat un acord care prevedea ca Flota rusa va ramane in portul Sevastopol din Ucraina pana in 2017, dar, dupa alegerea prorusului Viktor Ianukovici la presedintia Ucrainei in 2010, Ucraina a acceptat extinderea acordului cu inca 25 de ani peste termenul stabilit initial, iar in schimb a primit gaz mai ieftin.

 

Ulterior, disputele au vizat dorinta Kievului de a adera la NATO, proiect sustinut de fostul presedinte Viktor Iuscenko, dar abandonat de prorusul Viktor Ianukovici imediat dupa preluarea mandatului de presedinte. De altfel, in 2006 etnicii rusi au iesit in strada pentru a opri pregatirile pentru exercitiile militare navale ale NATO in apropiere de Crimeea.

 

O alta disputa a vizat, la sfarsitul anului 2003, stramtoarea Kerci. Tensiunile s-au amplificat intre Moscova si Kiev dupa ce Rusia a inceput construirea unui dig pornind din peninsula ruseasca Taman pana in apropiere de insula ucraineana Tuzla, din stramtoarea Kerci. Insula Tuzla este considerata de importanta strategica, deoarece permite controlul navigatiei in stramtoarea Kerci, care leaga Marea Neagra de Marea Azov.

 

Dincolo de legaturile etnice si lingvistice, Crimeea are un interes strategic major pentru Rusia. In 2008, prezenta militara rusa la Sevastopol se ridica la 10.000 de militari, potrivit RFI. Aceasta prezenta masiva in Marea Neagra ii permite Rusiei sa-si mentina influenta asupra Ucrainei si Caucazului, dar si asupra vestului Europei, deoarece Moscova are asigurat un acces usor la Mediterana. In plus, Flota rusa este si o adevarata "mana cereasca" pentru ucrainenii din Crimeea, in conditiile in care Marina reprezinta "plamanul" economic, social si cultural al Sevastopolului, ceea ce poate explica si reticentele cetatenilor fata de noua putere de la Kiev.

Alte ştiri despre: parlamentul european, crimeea, rusia,

Comentarii
Opiniile exprimate pe acest site nu coincid neapărat cu opinia Pro TV Chişinău. Utilizatorii sunt responsabili pentru propriile comentarii. Administraţia site-lui nu cenzurează mesajele, dar va scoate comentariile care conţin cuvinte obscene.

16:43, 27 Februarie 2014

,, (de BEN LADEN)

rusii ca vulturii la hoit.sa intimplat ceva in tara vecina,nu sta...o sfisie in bucati.Mare nemernici.Imi amintesc,cind a fost putchiul...pai atunci trebuia japonia,sasi ea insulile Curile,Germania-Keni ngsbergu,tarile Caucaziene sasi faca o tara aparte de rusia.

17:56, 27 Februarie 2014

a venit timpul dreptatii (de Gheorghe)

Crimeia a fost teritoriul Rusie.Teritoriu dat Ucrainmei de hoholul Hrusciov. Tot hoholul Hrusciov a rupt din Moldova sudul cu esire la mare si regiunea Cernauti.Cred ca a venit timpul ca dreptatea istorica sa fie dtabilita- Crimeia rusilor ,regiunea Cernauti si bugeacul de sud moldovenilor.

18:54, 27 Februarie 2014

russia calareste pe toti (de loraaaa)

Russiea se caca peste tot lor li se poate toate celea . Ei fac risu in gagauziea ei il fac in pridnestroviea, ei in osetiea, ei in crimeea, ei in caucaz. Dar cred ca degraba vor avea si ei de strins, ca si la ei se va prtrece destramarea se vor da deoparte toate regiunile. Asteptam cu nerabdare Chitaiu sai cucereasca partea sudica uralu. Nu au mult inca. Rusii totdeaunaau mers calare perte toti

19:26, 27 Februarie 2014

condoleante (de de simpu cet)

condoleante Ucrainei, dar de fapt e si o lectie pentru ei deoarece nu au vrut sa ne ajute sa rezolvam cu Tiraspolul, iar acum ei vor simti pe pielea lor cum e cind iti taie sau incearca sa taiei din suveranitate si integritate teritoriala, asta e !!! Dumnezeu nu bate cu batul ! Dar pe de alta parte este si un plus in aceste evenimente, ca cei naivi si orbi acum vad adevarata Rusie care intervine ca un fraer, si nu se uita cum zicea Rogozin la noi ca au luptat cot la cot cu ei buneii nostri, vai de capu rusiei ce capetenie are, barbari adevarati, diplomatie zero nis nu pute pe linga diplomatia seculara a europei. Hai mai inteleg Moldova da tot peste o tara slavona sa navalesti in asa mod, nam cuvinte cum se exprima asa fapte!!!

19:34, 27 Februarie 2014

Eu sunt gata sa ma duc in armata ucraineana si sa pun mina pe automat si sa letrag in bot la toti ocupantii rusi fascisti (de AVATAR)

Eu lora am sa le arat unde e pamintul lora

22:27, 27 Februarie 2014

A VENIT TIMPUL CIND SA INTIMPLAT CEIA CE A TREBUIT SA SE INTIMPLE , MULT SUCCES POPORULUI UKRAINEAN, MERITATI TOT RESPECTU RUSUL LA GUNOI (de BRAVO UKRAINA JOS POTLOGARII CREMLINULUI JOS PORCUL RUS)

BRAVO POPOR UKRAINEAN VOI SUNTETI LIBERI SI STAPINI LA VOI AASA,, RUSUL E STAPIN PE ZAPADA DIN SIBERIEA SI GUNOIUL DIN RASA, TRAIASCA UKRAINA SI POPORUL EI LIBER URA URA URA

05:24, 28 Februarie 2014

Veniti acasa mai copii Nordu si Sudu Moldovei (de loraaaa)

Cine esti tu akolo ba de zici ca russu e stapin pe omatu din siberiea, mai dati siama la bazer. Pe siberiea ii stapin Chitaiu de unde esti ca macar atit nu stii. Ucraineni bravo si mai bravo vezi fi daca neati da sudu si nordu Moldovei atunci ati merita de 3 ori ura

05:57, 28 Februarie 2014

Moldova (de lora )

До недавней времени РОССИЯ отказала в гражданств е всем своим людям которые были отправлены на работу в бывших республика х СССР до распада СССР и даже через суд не могли востановит ь граждаство . А теперь свободно всем желающим из Молдовы из Украины и потом арут что защищают интересы своих граждан. Дают гражданств о вообще людям которым ничего общего с РОССИЕЙ не имеют они кореные молдованы. Теперь вопрос: Чей интерес они руссие защиают в Молдове на Украине. Они были и есть заинтересо ванны в дстабилиза ции в любой точки земли

11:12, 28 Februarie 2014

(de ....)

Propun redactorilor acestui articol sa verifice mai atent ortografia... atitea greseli in articol..

fasd (de asdf)

una este sigur tu nu esti stapin pe capul tau , mancurtule

13:02, 28 Februarie 2014

doi se bat al treilea cistiga, Cine este al treilea??? (de rex)

Crimeia singura trebue sa-si aleaga calea, dupa ce extremistii cu forta au luat puterea de la Kiev. Acest teritoriu pina in 1954 a apartinut Rusieii, ca si teritoriile din regiunea Cernauti si sudul Basarabiei Moldovei. Politica proasta a lui Hrusciev care de origene era ucrainean a scendat Crimeia Ucrainei. Extrimistii acum distrug totul ce era legat de URSS este bine, dar sa nu uite sa intoarca aceia ce le-au dat fara sa intrebe celelalte popoare.

20:30, 1 Martie 2014

Crimeea, pamant rusesc (de MIRCEA)

Rusia ca si alte tari are pacatele ei, dar Peninsula Crimeea este teritoriu rusesc, asa cum si Bucovina de Nors a anoastra a fost luata abuziv de catre Ucraina. Cernautiul plange in Ucraina, vrea tara-mama=ROMANIA

20:35, 1 Martie 2014

ioanapana@yahoo.com (de ALIN)

Nu mai crede nimeni nimic decat studiid documentele geografice-istorice legate de teritoriile aflate in disputa. Nu doresc sa fac aprecieri dar Peninsula Crimeea a apartinut Rusiei. Ar trebui ca populatia de acolo care este in proportie de peste 60 la suta rusa sa-0si spuna cuvantul.

20:39, 1 Martie 2014

mirceapelea@yahoo.com (de Mircea PELEA)

Cred ca evenimentele desfasurate la Kiev in ultimele zile au fost provocate ge grupuri care au adus Ucraina intr-o situatie foarte grava. Nu cred ca ca cei de pe EUROMAIDAN au fost adevarati luptatori pentru Ucraina, ci grupuri de destabilizatori ca si la noi in 1989. Tineti mine !

16:36, 21 Martie 2014

doi se bat al treilea cistiga, Cine este al treilea??? (de rex)

Crimeia singura trebue sa-si aleaga calea, dupa ce extremistii cu forta au luat puterea de la Kiev. Acest teritoriu pina in 1954 a apartinut Rusieii, ca si teritoriile din regiunea Cernauti si sudul Basarabiei Moldovei. Politica proasta a lui Hrusciev care de origene era ucrainean a scendat Crimeia Ucrainei. Extrimistii acum distrug totul ce era legat de URSS este bine, dar sa nu uite sa intoarca aceia ce le-au dat fara sa intrebe celelalte popoare.

D. (de TOMA)

DE CE N-AU FACUT REFERENDUM ' CINE A ALES CONDUCEREA NOUA PE CARE UE si SUA oRECUNOSC'? SI CAM DE CE O RECUNOSC?